Sobre enllaços i mitjans de comunicació

Els enllaços són tan essencials per a internet com l’oxigen per als humans. Però, tots els llocs i pàgines d’Internet es poden enllaçar lliurement? La pregunta porta cap a temes i problemàtiques diferents, una de les quals està ara (de fet des fa molt) sobre la taula amb la cèlebre i polèmica “Ley Sinde” i no és altre que la responsabilitat dels titulars dels llocs que orienten cap a pàgines des d’on descarregar obres protegides per drets de propietat intel·lectual.

Sobre la possibilitat de restringir, condicionar o prohibir els enllaços a les pàgines pròpies en parlàvem aquí mateix agafant com a pretext el cas de l’avís legal de Cola Cao. ¿Es pot prohibir, com fa Cola Cao, enllaçar fins i tot a la pàgina d’inici? És una prohibició que equival a preparar, guarnir i il·luminar un aparador i prohibir després als vianants que el mirin argumentant que l’interior és un espai privat.

Un àmbit especialment complicat i conflictiu al respecte dels enllaços és el dels mitjans de comunicació i les seves edicions electròniques, cada cop més potents i ben fetes. Els llibres d’estil dels mitjans encara dediquen poca atenció a aquesta qüestió que és fonamental si es vol tenir una edició electrònica de qualitat i respectuosa amb els drets dels altres mitjans. N’hi ha prou amb “fullejar” l’edició electrònica d’un diari qualsevol per comprovar que fins i tot els redactors d’una mateixa secció segueixen criteris diferents a l’hora d’enllaçar, amb altres mitjans o amb fonts d’informació. Òbviament hi ha d’haver, també en això, un (cert) criteri, criteri que hauria d’incorporar-se al corresponent llibre d’estil.

Un exemple interessant és el de les pautes sobre enllaços aprovades per la BBC el setembre passat, pautes que són interessants tant per provenir d’un dels mitjans més prestigiosos, com per les opcions que proposa., La política d’enllaços de la BBC va orientada cap a potenciar-los el màxim possible, entenent que són essencials per a una bona presència a la xarxa, de manera que es plantegen duplicar-ne l’existència en els seus llocs web en només tres anys. Alguns dels criteris més interessants per enllçar són:

  • No s’han de fer enllaços a notícies sinó que les notícies publicades per altres mitjans s’han de citar i comentar en la pròpia pàgina de la BBC.
  • Es potencien els enllaços profunds, directes al text o imatge, i es volen evitar els enllaços a les pàgines d’inici (canvi radical en relació a la normativa anterior que obligava a “passar” per la pàgina d’inici)
  • Es promouen els enllaços a comentaris i continguts que incorporen opinions i valoracions.
  • Sempre que sigui possible s’ha d’enllaçar amb la font primària, per exemple un article en una revista científica, i no a la notícia o al comentari que en pugui fer un altre mitjà o analista.

A curt termini segur que veurem i llegirem polèmiques sobre aquesta qüestió tan essencial. Trepitgem un terreny inestable, insegur, entre altres coses perquè la cita periodística és una pràctica molt estesa i, en canvi, defectuosament tractada per la nostra normativa. En el cas espanyol, per exemple, la cita es preveu únicament per a treballs elaborats amb finalitats de recerca i de docència, i no a la pràctica que porten a terme els mitjans.

Per cert, el text complet i comentaris sobre les normes de la BBC els podeu llegir si cliqueu sobre aquest enllaç. No hi havia restriccions per enllaçar-hi. Per sort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *